Att torka svamp i rumstemperatur passar mindre svampar som trattkantareller eller svart trumptesvamp.

Gör så här:En glasburk med torkade trattkantareller

1. Rensa trattkantarellerna ordentligt. Ta bara fina exemplar

2. Klä en ram (ett gammalt fönster, en tom låda eller en flyttkartong) med myggnät eller tyg.

3. Sprid ut svamparna på tyget.

4. Ställ svamparna varmt och torrt. Rör om då och då.

5. Blir någon trattkantarell svart så slänger du denna. Svampen mörknar vid torkning, så släng bara de som verkligen är ruttna. (Är du osäker gå på lukten)

6. Efter några dagar – upp till en vecka så har trattkantarellerna krympt väldigt mycket, känns torra samt kan smulas mellan dina fingrar. Då stoppar du svamparna i en torr burk med lock.

7. Använd trattkantarellerna i matlagningen. Eller direkt i soppa. Ska du ha sås är det bara att låta de torkade svamparna svälla i lite vatten.

8. Har du låtit svamparna svälla ska du ta tillvara spadet i såsen.

Jag tycker att det gick toppenbra att torka trattisar. Smaken stannade bättre i själva svampen till skillnad från att förvälla dem då smaken går ut i spadet.

Har du någon synpunkt eller fråga är det bara att maila mig på per@torkasvamp.se eller att gå in på forumet.

Lycka till
Per Hedegård