Svamplänkar om att torka svamp

Fakta om att torka svamp hittar du på:

Torkning av svamp är en gammal och enkel metod, som i vissa fall t.o.m. förhöjer svampens matvärde t.ex. för karljohansvamp, murklor, fårticka och stolt fjällskivling.”

På Bostadsbolaget Poseidons sida får du tips om hur du gör, men också hur du kan torka gula trattkantareller i en panna:
Vissa sorter, som Karljohan, trattkantareller och svart trumpetsvamp går fint att torka. Rensa dem från jord och smuts, dela stora bitar till mindre och lägg dem helt enkelt på

Här finns en diskussion om olika sätt att torka svampar på:
”jag har provat att torka trattkantareller i ugnen på 40-45°, ungsluckan öppen och vist dom blev torra men SVARTA. Nu har jag trätt upp dom på tråd och har som girlanger i köket. Ser ut att bli bra. Ett annat sätt är att lägga på t.ex ett lakan över torkstälningen.”

Här finns ytterligare en diskussion, främst om trattkantareller:
”Jag brukar torka svamparna på tidningspapper med utmärkt resultat. Glöm dock inte att byta tidningspappret efter ca ett dygn, eftersom det blir fuktigt och förlänger torkprocessen.”

Här är ytterliga tips och råd, på Earth & Soul
Du kan i princip torka all svamp, gula kantareller är dock bäst att frysa. Trattkantareller kan du ev dela på, om de är stora. Andra svampar delar du i mindre bitar.

En bra sida om bestämning av svamp, med forum m.m. hittar du på Svampguiden:
http://www.svampguiden.com/

Köp odlad svamp från en gårdsbutik i Skåne
http://www.saxtorpsvamp.se/

Friluftsfrämjandet har en sida om hur man torkar mat, bland annat trattkantareller.

Mikael Sundfors har skapat en sida med en svampdatabas där det är möjlighet att söka efter svampar. På sidan finns också en nybörjarguide till svampplockning samt ett diskussionsforum om svamp: http://www.naturplats.com/svamp/.