Recept på en god svampsås:
Pepparsteken liten Gul lök
Svamp
Smör
Mjöl
Mjölk
Soja
Vitpeppar
Svartpeppar
Salt
Konjak
1. Har du torkad svamp lägger du dessa i lite vatten och låter dra. Trattkantareller tar 5 minuter att svälla.
2. Är svampen förvälld så skiljer du svampen från spadet. Spar spadet!
2. Stek svamparna på medelhög värme tills det mesta vattnet är borta. Ibland knäpper det i svamparna
3. Klicka i rejält med smör, lägg i finhackad lök och låt svamparna steka tills löken blivit genomskinlig.
4. Häll på 2 msk vetemjöl. Vispa ut mjölet i smöret.
5. Häll på någon deciliter av mjölken, lite i taget och vispa hela tiden.
6. När såsen är klumpfri så vispar du i resten av mjölken. Har du spad så häller du i detta!
7. Krydda försiktigt med vitpeppar, svartpeppar, salt och en skvätt konjak.
8. Låt sjuda. Vispa ganska ofta, annars bränner det fast i botten.
9. Smaka av och korrigera med kryddorna!
10. Hemligheten till en väldigt god svampsås är att låta den koka länge!

Severa svampsåsen med exempelvis rotfrukter i ugn enbart för ett vegetariskt alternativ eller med en god bit ekologiskt kött för den som önskar det.

Här finns ytterligare ett recpept på ljuvlig svampsås