Svampsås på torkad svamp
Recept på en god svampsås:
Svamp
Smör
Mjöl
Mjölk
Soja
Vitpeppar
Svartpeppar
Salt
Konjak
1. Har du torkad svamp lägger du dessa i lite vatten och låter dra. Trattkantareller tar 5 minuter att svälla.
2. Är svampen förvälld så skiljer du svampen från spadet. Spar spadet!
2. Är svampen förvälld så skiljer du svampen från spadet. Spar spadet!
2. Stek svamparna på medelhög värme tills det mesta vattnet är borta. Ibland knäpper det i svamparna
3. Klicka i rejält med smör, lägg i finhackad lök och låt svamparna steka tills löken blivit genomskinlig.
4. Häll på 2 msk vetemjöl. Vispa ut mjölet i smöret.
5. Häll på någon deciliter av mjölken, lite i taget och vispa hela tiden.
6. När såsen är klumpfri så vispar du i resten av mjölken. Har du spad så häller du i detta!
7. Krydda försiktigt med vitpeppar, svartpeppar, salt och en skvätt konjak.
8. Låt sjuda. Vispa ganska ofta, annars bränner det fast i botten.
9. Smaka av och korrigera med kryddorna!
10. Hemligheten till en väldigt god svampsås är att låta den koka länge!
10. Hemligheten till en väldigt god svampsås är att låta den koka länge!
Severa svampsåsen med exempelvis rotfrukter i ugn enbart för ett vegetariskt alternativ eller med en god bit ekologiskt kött för den som önskar det.
Här finns ytterligare ett recpept på ljuvlig svampsås