aug 14, 2014 - Recept, Torkasvampnytt Kommentarer inaktiverade för Härlig svamprisotto
Härlig svamprisotto
För att göra en härligt god svamprisotto med den torkade svamp du har, alla ätbara varianter blir goda, gör du så här:
25 gram torkad svamp alternativ 250 gram färsk
1 köttbuljongtärning
1 liter vatten
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor 1/4 röd chilifrukt
1-2 msk olivolja
1/2 del vitt vin eller äppelcidervinäger
1 knippe persilja
3 del risottoris, avorioris.
150 gram parmesanost
Salt
Svartpeppar till servering
- Lös buljongtärningen i kokande vatten, sätt lock på kastrullen och låt buljongen sjuda.
- Skala och hacka lök och vitlök. Skölj dela kärna ur samt finhacka chilin. Skär svampen i mindre bitar när du har blötlagt den (blötlägg i ca 10 minuter).
- Fräs lök och chili mjuka med olja i en stor kastrull, tillsätt svamp och fräs en kort stund till. Tillsätt vin eller vinäger låt koka upp.
- Grovhacka persilja och strö ner. Sänk värmen, lägg i riset låt koka tills vätskan har sugits upp av riset. Fyll på med buljong så att riset täcks. Rör om och småkoka.
- Späd med buljong och rör. Efter 20-30 min är riset klart. Det ska finns lite vätska kvar i riset.
- Riv ner 2/3 av parmesanen spara resten till serveringen.
- Smaka av med salt och peppar.
Kan ätas som ensamrätt eller till kött och fisk och en god fräsch sallad!